A Pellet környezetkímélő és takarékos feldolgozási lehetőségeit kár is lenne vitatni. A tél beköszöntével egyre több magánszemély, vagy szervezet dönt valamilyen alternatív tüzelési mód mellett. Sajnos azonban a köztudatban még kevéssé ismertek a pelletáló gépek, mint például az ML 100 és a pelletet kihasználó alternatív tüzelési módszerek, pedig rengeteg energiát és pénzt meg leheet velük spórolni, és ha módszeresen minden háztartásban elterjednének, és bevezetnék, globális, hosszú távon környezetkímélő hatásuk lenne.

popup_DSC00661[1]

Sajnos Magyarországon viszonylag kevés helyen adottak a brikett illetve a pellet előállításához szükséges lehetőségek, eszközök. Mindez abból fakad, hogy ezeknek az alapanyagoknak, főleg a pellet előállításához speciális feltételeknek kell teljesülniük. Ahol ezek a feltételek nem adottak, ott további speciális gépek beszerzése szükséges.

 

Egy pelletáló rendszernél nem mindegy, hogy az alapanyag pl. milyen méretű, vastagságú szemcsékből áll. Ha meghaladja a 8-12 mm-t akkor a rendszer egyszerűen leáll, vagy akár el is romolhat. Ha a betáplálni kívánt anyag ennél nagyobb, akkor finomításra szorul, amihez külön aprítógépezet szükséges, és csak ezután kerülhet az alapanyag a pelletáló gépbe. Fahulladék feldolgozásához egy egytengelyes aprítógépet kell üzembe helyezni, míg mezőgazdasági pellet előállításához erre specializálódott gépet kell vásárolni. Tehát függ az alapanyag minőségétől, méretétől, és a jellegétől is, hogy milyen gépezetre van szükségünk hozzá, illetve, ha túl nagy szemcsékből áll, akkor további aprítógép beszerzése szükséges. Így tehát nem egyszerű téma a pelletálás, ám annál hasznosabb, és minden esetben megtérül az ára és az energiabefektetés.

 

Pelletáláskor másik elénk táruló akadály a nedvesség lehet. Az említett eljárások ugyanis csak maximum 18%-os nedvességtartalomig működnek. Ha az alapanyag ennél nedvesebb, akkor a nagyobb szemcséjű fatörmelék aprítása előtt szárításra szorul. Tehát szükségünk van adott esetben egy szárító gépre, egy aprító gépre, és végül egy pelletáló szerkezetre, hogy megfelelően történjen a pelletálás. Többnyire nagyüzemeknél fordul elő, hogy ilyen mennyiségű és minőségű ipari gépet kell beszerezni a pelletáló rendszer felállításához, ám manapság, ha kizárólag a fűtés gazdaságosabbá tétele a cél, magánszemélyek is beszerezhetnek pelletáló gépeket, melyekkel könnyebbé és gyorsabbá lehet tenni a folyamatot előzetes szárítás és aprítás nélkül.